Diamond in the Rough

Island Associates ­ reinvents a family backyard
Photography by Rob Cuni
 

Unchanged since the home was purchased, this backyard had lots of potential but not a lot of use. The odd-shaped, three level deck was unwelcoming, an aging pool patio needed renovation and it was difficult to take advantage of a generous, but sloping, greenspace. With three young children, the homeowners wanted to create not only a beautiful yard but a functional one as well.

Island Associates removed it all and revamped the entire space. A raised stone patio was built directly off the back of the house with stone light piers, steps to grass from all sides and a large, two-tiered stone kitchen/dining built-in. The patio provides a sizeable, open-concept living space with numerous areas of use.  

A natural boulder wall was added to the back of property to lower the pitch and create a flat grass space. Grading, soil, dry wells for drainage and sod were also added.

The existing brick pool patio had an entire overhaul as well. A raised sun deck with two sheer decent water features cascading into the newly lined pool. A free-standing pavilion structure adjacent to the pool adds space to lounge poolside without being in the sun. Built under the pavilion is another bar area, stone wall with TV and an outdoor shower hidden around the back of the wall.

Using materials in the same color but varying sizes and patterns kept spaces delineated but complementary. Techno Bloc and Aberdeen paving slabs were used for flat surfaces and raised terraces, while bars and walls feature natural ledge stone panels.

Seasonal color is achieved with a mix of deciduous specimens, evergreens and perennials and is accented with low voltage landscape lighting.